Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Schenk's kennel, Inari

Japaninpystykorva

 

Japaninpystykorva eli japsi on monitoimikoira: iloinen ja temperamenttinen ystävä, hyvä vahtikoira, innokas lenkkikaveri ja monipuolinen harrastuskoira. Se ei sovellu piha- eikä sohvakoiraksi: pihakoiraksi liian seurallinen ja sohvakoiraksi liian älykäs ja toimelias.

Japaninpystykorvan keskimääräinen elinikä on 13 vuotta, mutta se voi elää jopa 17-vuotiaaksi. Se on yleensä terve koirarotu ja pysyy nuorekkaana vanhaksi asti.

Japaninpystykorva on maailmalla melko harvinainen koirarotu, Pohjoismaita, Englantia ja Japania lukuunottamatta — siksi rotuesittelyä ei löydy useimmista koirakirjoista. Japanissa on rotu japanilaisista koiraroduista toiseksi yleisin. Suomessa japaninpystykorva on sadan suosituimman koirarodun joukossa (Koiramme-lehden vuoden 2008 rekisteröintitilastojen mukaan sijalla 78).

Japaninpystykorvan karva on pehmeää ja tarpeeksi pitkää, jotta siitä voi valmistaa koirankarvalankaa. Koirankarvaa voi kehräyttää langaksi esim. Ylistaron kehräämössä tai kehrätä itse Koirankarvalankaa värttinällä -sivuston ohjeiden mukaan. Koirankarvalanka lievittää reumaattisia särkyjä, kerrotaan Ylistaron kehräämön kotisivulla.

 

Schenk's Elisabeth

kuvassa Schenk's Elisabeth puolivuotiaana

 

Lue foorumilta elämästä japaninpystykorvan kanssa: Japsin kanssa koettua

Linkki kumikana.org-sivustolle: Totta vai tarua japaninpystykorvasta — kasvattajan, koiranomistajien sekä koirattoman silmin.

Linkki Hund und Pferd 2007 -sivustolle: Video "tanssivista" japaninpystykorvista

YouTube-video japaninpystykorvista sirkuksessa: *~*Performing Japanese Spitz*~*

 

Lisää japaninpystykorvasta:

Koiramme 12/2006 (s. 34 - 40): Pieni pystykorva Japanista on sopeutunut suomalaisenkin seurakoiraksi.

Meidän koira 2/2012: Karvan sisällä päättäväinen koira
Japaninpystykorva sopii omistajalle, joka tykkää lenkkeillä ja touhuta koiran kanssa.

Palukka, Petra; Toukoluoto, Nina; Toivola, Minna; Maaniemi, Riitta; Verkkoniemi, Annikki (2007): Japaninpystykorva. Suomen suosituimmat koirarodut. Perhemediat.

Suomen Japaninpystykorvayhdistys

Valkohuisku, Suomen Japaninpystykorvayhdistyksen jäsenlehti.

 

 

Suomen Japaninpystykorvayhdistys

©2020 Schenk's kennel - suntuubi.com